Kaikille yhteinen elämänasenne

Gnostinen filosofia

Tunnemmeko itsemme

Tutustumme ympäristöömme ja itseemme koko elämämme ajan minämme kautta. Elämän edetessä meille muodostuu yhä selvempi käsitys siitä, kuka olemme ja millainen persoonallisuus meillä on: mitä vahvuuksia ja mitä heikkouksia juuri minulla on? Subjektiivisesti reagoiva minämme on kaiken keskipiste. Pyrimme muokkaamaan olosuhteet itsellemme mahdollisimman suotuisiksi ja saamaan tyydytystä toiminnastamme. Tämä pyrkimys toteutuu valitettavan usein toisten ihmisten ja ympäristön kustannuksella, joko tahattomasti tai tahallisesti.

Niin kauan kuin suuntaamme katseemme yksinomaan sisältä ulos, emme opi tuntemaan sisäistä, alkuperäistä Tosi-Itseä. Saamme kokemuksemme aistien välityksellä, ja siten luomme vahvoja siteitä ympäristöön ja toisiin ihmisiin. Reagoimme ulkoisiin vaikutteisiin enemmän tai vähemmän voimakkaalla sympatialla tai antipatialla.

Sosiaalinen media ja internet ovat kutistaneet maailmaa. Maailmanlaajuinen verkostoituminen voi koukuttaa meidät huomaamattamme, niin että kulutamme runsaasti aikaamme esimerkiksi jatkuvaan itseämme esittelevien somepostausten muokkaamiseen ja lukemattomien asioiden kommentoimiseen. Onko minäkuvamme aito ja oikea, voitaisiin kysyä?

Uusi ajattelukyky

Toisin kuin eläimillä, meillä ihmisillä on ajattelukyky ja aikakäsitys. Niiden avulla voimme kehittää itseämme ja oppia kokemuksistamme. Johtuen siitä että aika-avaruuden maailmassa kaikki muuttuu keskeytyksettä, olemme mukana jatkuvassa liikkeessä. Kun asiat ovat hyvin, on luonnollista haluta säilyttää kaikki entisellään, mutta kriiseissä kehitymme eniten.

Vaikka seuraavaa on ehkä vaikea hyväksyä, kaiken pysymättömyys ja jatkuva muuksi muuttuminen on todellisuudessa Jumalan suuri armo. Jos kaikki pysyisi aina samana, kehitystä ei tapahtuisi. Muutoksen ja jatkuvan liikkeen myötä jokainen saa monipuolisia ja rikastuttavia elämänkokemuksia. Riittävä kokemussato auttaa lukuisten syntymän ja kuoleman pyörän kierrosten jälkeen ymmärtämään inhimillisyyden rajat.

Täysi kokemussato saa meidät viimeinkin hiljentymään. Kun sitten käännämme katseen sisäänpäin, sisäinen lähde avautuu, ja sen avulla voimme luoda yhteyden Tosi-Itseen. Lähteestä kumpuava oivallus ja sisäinen tieto ovat alkusoittoa ajattelukyvyn ja tietoisuuden uudistumiselle.

Ajattelun ja myös kaiken muun kokonaisvaltainen, uudistava kehitys edellyttää meidän liikkuvan muutosvirran mukana. Takertuminen siihen, mitä itsellä juuri nyt on, tukkii sisäisen yhteyden alkuperään, ja silloin ihminen vajoaa jälleen unohdukseen.

Uusi elämänasenne

Riittävän kokemussadon saatuamme sisäinen lähde auttaa meitä ymmärtämään elämän todellisen tarkoituksen: minun on aika kuunnella sisäistä ääntä, henkikipinää, joka välittää Gnosista, todellista tietoa; tätä ääntä seuraamalla pystyn vähitellen luopumaan kaikesta entisestä, puhdistumaan sisäisesti ja palauttamaan alkuperäisen mikrokosmisen ihmisen, Tosi-Itsen, entiseen loistoonsa.

Samoin kuin kaikkien aikakausien hengenkoulut, myös Kultaisen Ruusuristin Hengenkoulu antaa yleisiä, kaikkia koskevia yleisohjeita, joiden avulla tähdätään tunne-elämän, tahdon, ajattelun ja toiminnan optimaaliseen, sisäistä kasvua edistävään valmistavaan muutokseen.

  • Elimistömme puhdistuminen voidaan käynnistää mm. lopettamalla vahingollisten aineiden, kuten nikotiinin, alkoholin ja eläinten lihan käyttö.
  • Edistämme sielunkasvua avautumalla omatunnon äänelle, jonka ohjeita olemme todennäköisesti jossakin vaiheessa alkaneet enemmän tai vähemmän sivuuttaa ja laiminlyödä.
  • Pyrimme luomaan sisällemme ja ympärillemme tyynen, harmonisen, lempeän ja suvaitsevan ilmapiirin ja tukemaan tässä myös toisiamme.

Uuden elämänasenteen tulee kuitenkin jo mahdollisimman aikaisessa vaiheessa pohjautua sisäiseen Gnosikseen eli sisäisesti hyväksyttyihin opetuksiin, ei opeteltuihin ja toisteltuihin moraalisääntöihin eikä ulkoisiin käskyihin.

Näitä käytänteitä noudattamalla vanha ihminen häviää asteittain pois ja alkuperäinen Tosi-Itse pääsee jälleen täysin oikeuksiinsa. Tämän tavoitteen voi saavuttaa jokainen, joka on siihen kypsä!

Kuva: Casey Horner, Unsplash